Fișierul .htaccess are un rol deosebit de important și este o cale de a configura parametrii de securitate și control pentru website , fără a face modificări la nivel de server în acest sens.

Este foarte simplu de utilizat și editat, pur și simplu creați un fișier din FileManager în cPanel și denumiți-l .htaccess în directorul rădăcină unde se afla web-site-ul (public_html), apoi poate fi editat și salvat. Este posibil ca acesta sa fie deja creat de wordpress în cazul în care utilizați această platformă, sau poate fi gasit sub altă denumire (ht.access.txt) și necesită rename în .htaccess.

Foarte important este să știți exact ce scrieți în acest fișier, de multe ori poate crea probleme. Un exemplu foarte util de utilizare este acela de a restricționa accesul într-un anumit director pe server de pe un anumit IP declarat, accesul public nefiind permis.

Este des utilizat atunci când se dorește a limita accesul la panoul de administrare al site-ului doar de pe un singur IP declarat pentru a evita încercările de atac.

În cazul wordpress, putem restricționa accesul la /wp-admin, acesta fiind accesat doar de IP-ul de unde dorim sa administram site-ul (atenție dacă suntem în altă locație, va trebui să actualizăm IP-ul din .htaccess).

Order Deny,Allow 

Deny from all 

Allow from 111.111.111.111 (IP-ul tau)

Blocarea mai multor adrese IP

În cazul în care dorești blocarea anumitor adrese IP , le poti enumera cu spații unele după altele:

Deny from 111.111.111.111 222.222.222.222 333.333.333.333

Redirecționare către altă adresa IP

Dacă dorești direcționarea traficului către o adresă specifică, este suficient să salvezi în .htacess codul de mai jos:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} ^111\.111\.111\.111$
RewriteRule .* /index.php [R=301,L]
</IfModule>

Trebuie tinut cont de faptul că liniile sunt executate de sus în jos în ordinea scrierii lor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *